noordelijk atelier textielrestauratie

Anne Marieke Millenaar


Anne Marieke Millenaar ( 1961) studeerde in 1984 af als allround restaurator aan de opleiding voor Restauratoren in Amsterdam in de vakken: kunstgeschiedenis en stijlkennis, meubelrestauratie, papier en leerrestauratie en textielrestauratie.

Zij specialiseerde zich als textielrestaurator.

"Textiel is een bijzonder, maar ook kwetsbaar materiaal. De grondstoffen zijn kwetsbaar, en ook invloeden van buitenaf zoals licht ,vocht, stof en vuil, motten en andere insecten kunnen veel schade toebrengen. Bovendien zijn de technieken die we aantreffen in een object zeer verschillend ( weven, verven, bedrukken, vilten, appliqueren en borduren en dit vaak in combinatie met materialen als goud en zilverdraad, papier en karton). Ook de vorm van de objecten ( vlak, driedimensionaal, heel groot of heel klein) loopt zeer uiteen.
Een object dat je onderhanden krijgt is daarmee nooit gelijk aan een voorgaand object.

Dit nu maakt het vak van textielrestaurator zo bijzonder en uitdagend".

Zij werkte van 1984 tot 2000 als freelance textielrestaurator voor o.a. het atelier Keizersgracht 1 van Cecilia Niers in Amsterdam; voor het atelier van Jennifer Barnett in Den Haag en voor de Werkplaats tot Herstel van Antiek Textiel in Haarlem.

Daarna was zij manager van de afdeling Behoud en Beheer voor Paswerk Textielrestauratie.

Haar werk gebied bestrijkt geheel Nederland.
Sinds oktober 2013 woont zij in de provincie Groningen.
Haar atelier kijkt uit op een oude tuin: "Als ik opkijk van mijn werk kan ik mij in een 17e eeuws wandtapijt wanen, een mooiere omgeving voor het uit oefenen van mijn vak kan ik mij niet voorstellen".

Naast haar restauratie werk volgde zij een opleiding voor het maken van hoeden en had een hoeden studio in Haarlem en later in Heemstede. Voor het theater van Marijke Kots in Haarlem en voor verschillende toneelgezelschappen maakte zij hoeden en kostuums.
Anne Marieke Millenaar info@noordelijktextielrestauratie.nl
lidmaatschap: Restauratoren Nederland en ICOM Nederland